Dragóner Attila: Minden egyes percet úgy éltem meg a Fradi mezében, hogy ez a csúcs.

A Zalaegerszeg ellen vívja 2023 első tétmérkőzését a Ferencváros férfi labdarúgócsapata, ennek apropóján Dragóner Attila volt a HajráZöldek vendége. A ZTE FC sportigazgatójával jelenlegi feladata mellett, természetesen Fradis karrierjének legemlékezetesebb pillanatairól is beszélgettünk. Íme, néhány részlet az interjúból. 

HajráZöldek
Fotó: Béres Gábor

Hogyan tudtad átvinni a futballból megismert tulajdonságaidat – mint a szenvedélyt, a győzni akarást – a jelenlegi munkádba?

Hirdetés

Teljesen lehiggadtam. Próbálok csak arra fókuszálni, hogy az adott feladat pontosan és precízen legyen elvégezve. Nyugodt, megfontolt döntéseket szeretek hozni, de ez így volt már Soroksáron is. Ha kell, akkor az asztalra csapok, viszont azt szeretem, ha a játékosok és az edző azt látják, hogy nyugalom uralkodik a klub körül. Minden tervszerűen halad és ismerjük a következő lépést. Bár nagyon érzelemdús vagyok, olykor legszívesebben őrjöngenék egy-egy vereség után, vagy megamhoz szorítanám a játékosokat a győzelmek után, de inkább próbálom kizárni az érzelmeket, és inkább magát a mérkőzést elemzem, nem kizárólag az eredményt. 

Van most olyan játékos a ZTE-ben, aki a Fradiban is megállná a helyét?

Mindig azt mondom, hogy ha nem rakjuk be a játékost, akkor nem derül ki. Én úgy érzem, hogy van olyan mentális karakterű játékosunk, aki Fradiban is szerepelhetne. Rendkívül fontos a karakter, mindenképpen olyan játékosra van szükség, aki el is hiszi magáról, hogy tudna a Ferencvárosban játszani. 

YouTube player

Egyszer nyilatkoztad, hogy Lipcsei Péter volt a legjobb futballista, akivel valaha játszottál. Mivel emelkedett ki?

Olyat tudott, amit nagyon sokan nem, legalábbis a volt csapattársaim közül senki. Játszottam Németországban és Portugáliában is, de messze Petivel értettük meg legjobban egymást a pályán. Mindig tudtam, hogy mikor kell neki passzolni, elég volt egymásra néznünk, és tudtuk, hogy mi következik. Zseniálisan adta be a szögleteket a fejemre. Érezte, mikor kell gyorsítani vagy lassítani a játékot, és rendben tartotta az öltözőt is. Nehéz időszakokon is keresztül mentünk, de Lipcsei Peti mindig tisztában volt azzal, hogy neki az a küldetése, hogy a Fradiban játsszon. 

Érdekes időszak volt például a 2003 és 2004 környéki is, amikor szavakban is nehéz kifejezni milyen hullámvasutazáson mentetek keresztül.

Nem fogja fel az agyam, hogy tudtuk elveszíteni a 2003-as bajnokságot, hiszen mi volt a legjobbak. Több alkalmunk is adódott volna rá, hogy behúzzuk a címet, de nem úgy alakult. Rá egy évre aztán a sors visszaadta, amit akkor elvett. Nem tudjuk, mit csináltunk 2004-ben jobban, de az utolsó fordulóban a 3. helyről kettőt ugorva bajnokok lettünk.

Soká lett utána újra bajnok a Fradi, ezért rengeteg szurkolónak meghatározó élmény a 2004-es bajnoki cím. Számodra is ez volt karriered egyik csúcspontja?Minden egyes percet úgy éltem meg a Fradi mezében, hogy ez a csúcs. Természetesen, hogyha valaki címeket nyer egy ilyen klubbal, akkor arra a legbüszkébb. De a válogatottság is nagyon közel áll a szívemhez. Nem is beszélve az utolsó mérkőzésemről, amikor az utolsó labdaérintésemből gólt lőttem – mintha valaki megírta volna.

HajráZöldek
Fotó: Béres Gábor

Aki követi a HajráZöldek Instagram és Facebook oldalát, annak lehetősége volt kérdezni is Attilától. Néhány üzenetre válaszolt is a korábbi zöld-fehér közönségkedvenc.

Nézői kérdés: Mit gondolsz, a ZTE vagy a Fradi edzője lesz előbb Lipcsei Péter?

Az, hogy a Fradi edzője lesz-e, azt nem tőlem kell kérdezni. Peti most benne van egy komfortzónában. Imádja, hogy a Fradi kötelékében maradt, nagyon szeret a fiatalokkal dolgozni. Ha bármilyen megkeresést kap, nehéz döntést kell majd hoznia, hogy kilép-e ebből a szituációból. Gondoljunk bele, gyakorlatilag 18 éves kora óta a Fradihoz tartozik, ebből nem könnyű kilépni.

Nézői kérdés: Milyen érzés a Fradi legendájának lenni?

Örülök, hogy a kérdező legendának tart. Nekem tényleg egy élmény volt, amikor Flóri bácsival, Szűcs Lajos vagy Rákosi Gyuszi bácsival találkozhattam. Élmény volt az első meccsem, amin még szurkolóként vettem részt. Ezeket már senki nem vehet el tőlem. Az pedig, hogy a szurkolók az első pillanattól az utolsóig megbecsültek és szerettek, örökké élni fog a szívemben. 

Nézői kérdés: Melyik volt a legemlékezetesebb piros lapod?

Volt egy pár… nehéz kiemelni közülük, néha őrült voltam a pályán. Egyszer meg is kérdezték a feleségemet, hogy nem bántom-e őt otthon. Mire ő elmondta, hogy otthon kenyérre lehet kenni. A futballban viszont annyira akartam a győzelmet, hogy volt, amikor elveszítettem a fejemet.Ne maradj le a teljes interjúról, amelyet a fenti videóban találsz. A beszélgetésben – sok más mellett –a Fradi NB II-es korszaka, Ricardo Moniz habitusa és a ZTE-FTC barátság is szóba került. 

Ne maradj le a teljes interjúról, amelyet a fenti videóban találsz. A beszélgetésben – sok más mellett –a Fradi NB II-es korszaka, Ricardo Moniz habitusa és a ZTE-FTC barátság is szóba került.  

Tetszett? Oszd meg!