Gera Zoltán: „Márciusban ismét szeretnék sorsolni a Fradinak”

Gera Zoltán
Fotó: MTI/EPA/Keystone/Salvatore Di Nolfi

A 2023-as Európa-Liga döntő nagyköveteként Gera Zoltán sorsolta ki a sorozat nyolcaddöntőit, így a Ferencváros-Leverkusen párharcot is. A Fradi korábbi kiválóságát a sorsolás kulisszatitkairól és az FTC esélyeiről is kérdeztük.

Kezdjük a legfontosabb kérdéssel: forró vagy nagyon hideg az a golyó, amit épp ki kell húznod a sorsolásoknál?Langyos, nagyon langyos mindegyik. A viccet félretéve: a sorsoláskor rendre kihangsúlyozzák, hogy ne nézzem a golyókat, nehogy bárki is azt higgye, hogy tudom, melyiket kéne megfogni. Erre mindig nagyon figyelnek a szervezők. De most is jutott el hozzám olyan üzenet, mely szerint én tudtam, melyik golyót kell épp kihúzni.

Hirdetés

Azt jól láttam rajtad, hogy ahogy a Fradi-szurkolók többsége, úgy te is mintha jobban izgultál volna, mint eddig?

Izgultam, mert az elmúlt időszakban elég sok üzenetet és kérést kaptam fradistáktól azzal kapcsolatban, hogy melyik csapatot szeretnék ellenfélként. Úgyhogy ebből a szempontból nagy volt rajtam a teher. Amikor kihúztam a Leverkusent, úgy gondoltam, hogy csalódnak majd a szurkolók, de ahogy egyre több visszajelzés jut el hozzám, mindenki elégedett és örül. Remélem, hogy ez az önbizalom majd a pályán is megmutatkozik. 

Azóta változott a véleményed arról, hogy mennyire ideális ellenfél a Leverkusen a Fradi számára?

Ha megnézzük, hogy milyen csapatok kerülhettek volna a Fradival szembe, akkor azt mondhatom, hogy a Leverkusen nem a legerősebb és nem is a leggyengébb opció. A németek most nem játszanak olyan jól a Bundesligában, mint az elmúlt években, de így is egy top bajnokságban szereplő csapatról van szó, tele kiváló, válogatott játékosokkal és egy új edzővel. Xabi Alonsót senkinek sem kell bemutatni, kivételes labdarúgó volt, de edzőként annyira még nem ismerhetjük a munkásságát. Így a két meccs előtt mondhatjuk, hogy 50-50% az esély. A Fradi jó formában van, magabiztosan vezeti az NB I-et, igaz, hogy a bajnokikon nincs rákényszerítve arra, hogy a 100%-ot nyújtsa, annyira erős a kerete. Ugyan most fontos játékosok hiányoznak majd sérülés miatt, már maga az a tény, hogy a csapat csoportelsőként a nyolc közé jutásért játszhat, óriási siker. Azt is jó kimondani, hogy a klub most olyan állapotban van, hogy egy Bundesliga középcsapat ellen reális esélye van a továbbjutásra. 

Az ilyen sorsolások alkalmával gyakran kérdeznek téged a Fradiról? Felfigyeltek a csapat teljesítménye Európában?

Igen, a háttérben az UEFA-munkatársakkal folytatott beszélgetésekből abszolút leszűrhető, hogy figyelemmel kísérik a Ferencvárost. A klubnak most nagyon jó híre van, elismerik a csapatot. A meccseken tapasztalható atmoszférát is gyakran emlegetik. Különleges és jó érzés számomra, hogy a budapesti döntő évében idáig eljutott a Fradi. Gondoljunk bele, eddig nem úgy figyeltük az ilyen sorsolásokat, hogy egy magyar csapat is érdekelt lenne. Engem is büszkeséggel tölt el tehát, hogy a Ferencváros bejutott a legjobb 16 közé. Örülök, hogy szorosan kötődtem és kötődöm ehhez a klubhoz. Nagyon szép időszakot töltöttem a csapatnál.

Összességében, ismerve a két csapat formáját és hiányzóit, milyen eredményt vársz a párharctól?Remélem, sőt magabiztosan mondhatom, hogy márciusban ismét szeretnék sorsolni a Fradinak. Nagyon bízom benne, hogy a csapatnak van kellő motivációja és önbizalma ahhoz, hogy továbbjusson. Itt utóbbinak is nagyon nagy szerepe lesz. Tehát bízom benne, hogy a Fradi bejut a legjobb nyolc közé.

Tetszett? Oszd meg!