Hamberger Ádám: Jobb is, hogy Baranyi a stadion közelébe sem jön!

Hamberger Ádám / Fotó: Béres Gábor

Először beszélt a Ferencváros-Zvezda mérkőzésen tapasztalt bedobálásról, és a vendégszektorban elégetett szurkolói zászlóról a B-közép vezetője, Hamberger Ádám. A HajráZöldek interjújában sok más érdekes témát is érintettünk a Capóval. 

Mit gondolsz Baranyi Krisztina azon mondatáról, mely szerint őt elriasztja a fradista szurkolói közeg? 

Hirdetés

Hamberger Ádám: „Senkit nem megbántva: Aki így gondolkodik, mint Baranyi Krisztina, az nem is bánom, hogy nem jön a Ferencváros, de még a stadion közelébe sem. Remélem az említett hölgy sem túl sokat teszi ezt. Nem túl szimpatikusak a kijelentései így, Ferencváros polgármestereként.”

A Fradi-Zvezda meccsen remek volt a hangulat, a csapatnak is jól ment – nagyjából nyolcvan percig minden ült…

H. Á: Igen, aztán a vendégszektorban látható kis performansz nagyban rányomta bélyegét a dolgokra. Az egyik csoportunk zászlóját sajnos eltulajdonította a Zvezdás társaság, majd fel is gyújtották a vendégszektorban. Szurkolói körökben ez egy súlyos esemény, így én hálát adok, hogy ennyivel lement ez a sztori. Mégiscsak egy húszéves csoportról volt szó, akikkel mindannyian együtt nőttünk fel és tettük meg a Fradiért, amit meg kellett tenni. Ismétlem, én nagyon csodálkozom, hogy csak ennyivel megúsztuk a történteket.

YouTube player

A pirotechnika bedobálására gondolsz?

H.Á.: A pirotechnika bedobálásának nyilván nem kellett volna megtörténnie. Az éremnek azonban van egy másik oldala is, amit meg kell értenünk. Olyan indulatokat váltott ki emberekből a zászlóégetés, hogy én örülök annak, hogy ennyivel lement a dolog. Óriási katasztrófa nem történt. (…) Láttunk már ilyet Európában. A kontinens lelátói forronganak – ha kicsit megnézzük, mik történnek mostanság más országokban nemzetközi kupameccseken, akkor láthatjuk, hogy ez az esemény még mindig eltörpül mellettük. Számos meccset fel lehet sorolni, hogy hol voltak ennél nagyobb atrocitások. Nyilván értjük a felháborodást, és mi szurkolóként is azt mondjuk, hogy ezt nem kéne. Ne befolyásolja a játékot a pirózás, ne akassza azt meg, de magát az indulatot el kell, hogy fogadjuk. 

Előénekesként miért nem szóltál rá a bedobálókra a meccs közben?

H.Á.: Mi egymás közt tudjuk a szabályokat. Ha visszanézzük a Ferencváros táborának életének alakulását, akkor abszolút az élhető kategóriába kerültünk, annak ellenére, hogy nálunk jelen van a pirotechnika az NB 1-es mérkőzéseken, illetve a nemzetközi meccseken is nem egyszer felgyulladtak a tüzek a lelátókon. Viszont egymás között mindig íratlan szabály volt, hogy görögtűz nem kerül a pályára. Ezt a mai napig tartjuk és támogatjuk. Sosem fogom azt mondani, hogy ne legyen tűz a lelátón, mert kell. Vannak azok a meccsek, pillanatok, amikor nélkülözhetetlennek tartom. A pályára dobálásnak viszont gátat kell szabnunk, ahogy ezt meg is tettük. Nem mostanában volt, hogy a Fradi stadionban bekerült a pályára egy-egy pirotechnikai eszköz. 

Hamberger Ádám / Fotó: Béres Gábor
Fotó: Béres Gábor

Mit gondolsz a márciusi Európa-liga meccsről?

H.Á.: Szurkolói szempontból megoszlottak a vélemények a helyszínnel kapcsolatban, hisz mégiscsak a Groupamában vagyunk otthon. A Magyar Kupa-döntőig én is azt mondtam volna, hogy maradjunk a mi stadionunkban, de ott olyan jól össze lehetett fogni a tábort, hogy már nem ódzkodom a Puskás stadiontól. Oda emellett sokkal többen ki tudnak jönni. És ki is kell jönni! Azt gondolom, hogy ellenféltől függetlenül nekünk azt a stadiont meg kell tölteni. Ennek a tavaszi meccsnek most mindenki érzi a súlyát és már ezer fokon ég. Nem látom akadályát, hogy megtöltsük a stadiont. 

A HajráZöldek első epizódjában Hamberger ezek mellett 2022 legemlékezetesebb szurkolói koreográfiáiról is mesélt, elmondta, milyen a kapcsolata a B-középnek a vezetéssel és azt is elárulta, melyik szurkolói látvány verte ki a biztosítékot az UEFA-nál. Ne hagyd ki a teljes interjút, melyet a fenti videóban találsz.

Tetszett? Oszd meg!