Így motiválná a játékosokat az öltözőben Hamberger Ádám a Fradi vezérszurkolója

A Leverkusen elleni mérkőzés előtt egy héttel beszélgettünk Hamberger Ádámmal a HajráZöldekben. A Fradi vezérszurkolóját az idegenbeli túráról és a visszavágóra tervezett koreográfiáról is kérdeztük.

Hamberger Ádám
Hamberger Ádám / Fotó:Béres Gábor

Szurkolói szempontból milyen ellenfél a Leverkusen?

Hirdetés

Kettős érzések kaptak el a sorsolás pillanatában. Abból a szempontból jó hír a Leverkusen, hogy egy verhető csapatról beszélhetünk – ha lehet ilyet mondani. Utazás szempontjából is azt hittem, hogy pozitív a sorsolás, bár utólag már látjuk, hogy nem is olyan egyszerű megszervezni egy német túrát. Kimondottan szurkolói szempontból nem gondolom izgalmasnak a párharcot, hisz a Bayer nem az a klasszikusan nagy táborral rendelkező csapat, úgyhogy menjünk tovább és kapjunk valami izgalmasabbat! 

Mi volt a sorsolás utáni időszak legnagyobb kihívása a külföldi túra szervezése során?

Ezek a külföldi túrák bonyolultak, nagyon nagy szervezést igényelnek. A repülős utazás megszervezése talán még egyszerűbben is ment, mint a vonatos. Utóbbi esetében több országon is keresztül megyünk Nyugat-Európában, ahol nem biztos, hogy nagyon szeretik a magyar szurkolókat, hisz az együttműködés sem túl rugalmas az országok és a MÁV között. Reméljük, az utazás idejében minden nehézség és akadály elhárul majd. A szervezés után magukat az utakat is úgy kell lehozni, hogy méltón képviseljük a Ferencvárost.

Van valamilyen üzeneted azoknak, akik veletek utaznak, vagy akár azoknak, akik egyénileg veszik be Leverkusent, és ott csatlakoznának hozzátok?

Egy pár megbeszélés még áll előttünk ezzel kapcsolatban. Tervezünk gyülekezőt és vonulást is. Az utazással kapcsolatban csak azt tudnám egyelőre hangsúlyozni, hogy megfelelő jó hangulat mellett, próbáljuk méltón képviselni a Ferencvárost. Legyünk észnél, mert szeretnénk a jövőben is együtt utazni a MÁV-val és a légitársaságokkal. 

Egy kérdés erejéig sportszakmázzunk: mit szólsz a csapat mostani formájához?

Az elmúlt időszakban azt tapasztalom, hogy a jobb, focizni akaró csapatok ellen nekünk is jobban megy a játék. Szemmel látható különbség van a magyar bajnokik és a nemzetközi meccsek között. Rengeteg a sérültünk, nem is kommentálnám inkább a hazai ellenfeleink hozzáállását… Talán most azok a játéksok, akik lehetőséget kapnak még inkább szeretnének majd bizonyítani a nemzetközi porondon. Úgy gondolom, hogy egy teli vendég szektorral, illetve itthon akár egy telt házas Puskás Arénával semmi sem lehetetlen a Ferencváros számára. 

Nagyjából 47 ezer jegy kelt el a hazai találkozóra. Mennyire vagy elégedett ezzel a számmal?

Nyilván maximalista vagyok, akkor leszek elégedett, hogyha minden jegy elkel a Puskásba. Persze sok tényező áll a vásárlási kedv mögött: a Leverkusen nem biztos, hogy a legnézőcsalogatóbb ellenfél, akit kaphattunk. Nem is feltétlenül biztos, hogy baj ez, hisz így aki megvette a meccsbelépőjét, az a Ferencváros miatt tette. Minden magyar sportszeretőnek helye van a stadionban akkor, amikor hosszú évek után újra van honi csapat a tavaszi kupafordulóban. A B-közép biztosan tele lesz, hozzá fogjuk tenni, amit kell és lehet a mérkőzéshez. De összességében az lenne a legjobb, ha telt házas stadionban tudnánk továbbjutni.

Hogy álltok a lelátói látvány előkészületeivel? Mik a tervek?

Erről sosem szoktam előre beszélni, így most sem ereszteném túlságosan bő lére a válaszom. Régóta készülünk, próbálunk monumentális látványt bemutatni a stadionban. Emiatt mindig még jobban izgatott vagyok. Nagyon sok munka van és lesz benne, reméljük, hogy úgy sikerül, ahogy elterveztük.

Csak a kapu mögöttiek szurkolók készüljenek a látványra vagy az oldalt ülők is?

Szerintem azért a kapu mögöttieken kívül másoknak is fel kell készülnie. Persze sok függ majd a jegyeladásoktól is. Gondolkodhatunk mi bármiben, ha nem telik meg a stadion. A lényeg, hogy maradandót szeretnénk alkotni a lelátón.

Korábban a HajráZöldekben már beszélgettünk veled „sötétebb időszakokról”, amelyeket a szurkolók megtapasztalhattak a Ferencvárosnál. Így ők biztosan átérzik a mérkőzés fontosságát, hisz legtöbbjüknek ez lesz az első tavaszi nemzetközi tétmeccse. Reméljük, a játékosok is felpörögnek – te mit mondanál nekik a mérkőzés előtt az öltözőben, motiváció gyanánt?Megmondom őszintén, az öltözőben biztosan nem finomkodnék a srácokkal. Én valahogy ilyen furán működöm az elmúlt években, mióta a kerítésen állok. Akármi van a meccsek előtt, bármilyen a hangulatom, a kerítésen valami átkapcsol. Egészen más tudatállapotba kerülök. Azt gondolom, hogy az öltözőben is ez lenne, nem is szeretném most előhozni magamból… Ilyen esetben sokszor nem is a szavakon van a hangsúly, hanem azon, hogyan mondja az ember. A tüzet, a küzdeni akarást hangsúlyoznám a srácoknak, akár Simon Tibi szavai által. Küzdjenek, harcoljanak, szántsák fel a pályát, hiszen mégiscsak a Ferencváros életében ez egy olyan mérkőzés, amire remélem hosszú éveken át fogunk emlékezni. 

Tetszett? Oszd meg!